Kegunaan Pokok Kelapa


       


Pokok kelapa banyak kegunaannya. Kesemua bahagian pokok kelapa berguna kecuali kemungkinannya bahagian akar .Kelapa mempunyai nilai ekonomi yang tinggi. Malah, nama pokok kelapa dalam bahasa Sanskrit adalah kalpa vriksha, yang diterjemahkan sebagai "pokok yang membekalkan semua keperluan kehidupan". Terdapat pelbagai kegunaan pada bahagian kelapa, iaitu :


Buah

Air daripada buah kelapa boleh diminum dan isi kelapa yang lembut boleh dimakan mentah. Kelapa muda juga dikukus, direbus atau dipanggang sebelum airnya diminum dan isinya dimakan. Dalam masyarakat Melayu terutamanya, kelapa tua diproses untuk dijadikan santan dan minyak masak seharian.



Daun kelapa boleh dibuat pembalut makanan dan sarung ketupat. Lidinya boleh dibuat penyapu.







Sabut kelapa boleh dibuat tali. Tempurung kelapa boleh diproses menjadi ubat nyamuk dan barangan kraftangan. serbut sabut boleh dibuat bahan reput dan kompos dalam pertanian. Minyaknya sebagai minyak masak, minyak pelita dan sabun.




2 comments: