Pokok kelapa banyak
kegunaannya. Kesemua bahagian pokok kelapa berguna kecuali
kemungkinannya bahagian akar .Kelapa mempunyai nilai ekonomi yang tinggi.
Malah, nama pokok kelapa dalam bahasa Sanskrit adalah kalpa vriksha, yang diterjemahkan
sebagai "pokok yang membekalkan semua keperluan kehidupan". Terdapat pelbagai
kegunaan pada bahagian kelapa, iaitu :
Buah
Air daripada buah kelapa boleh
diminum dan isi kelapa yang lembut boleh dimakan mentah. Kelapa muda juga
dikukus, direbus atau dipanggang sebelum airnya diminum dan isinya dimakan.
Dalam masyarakat Melayu terutamanya, kelapa tua diproses untuk dijadikan santan
dan minyak masak seharian.
Daun kelapa boleh dibuat
pembalut makanan dan sarung ketupat. Lidinya boleh dibuat penyapu.
Sabut kelapa boleh dibuat tali. Tempurung kelapa boleh
diproses menjadi ubat nyamuk
dan barangan kraftangan. serbut sabut boleh dibuat bahan reput dan kompos dalam
pertanian. Minyaknya sebagai minyak masak, minyak pelita dan sabun.
Bagusss Bagussss .
ReplyDeleteASSALAM KONGSI INFO N IZIN COPY PIC YE..TQ
ReplyDelete