Halia
Halia atau nama saintifiknya Zingiber officinale Ross juga
mempunyai beberapa nama lain seperti ginger( Inggeris), jahe, aliah, jae, lia
(Indonesia) kinkh, dan khing-daen (Thailand). Tumbuhan ini adalah famili
Zingiberaceae.
Khasiat dan Kegunaan Halia
Halia digunakan sebagai rempah perasa dan
ubatan. Tanaman ini tergolong dalam katagori ubat-ubatan tradisional Melayu
yang dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan, menguatkan tenaga
batin, menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam
usus kecil dan usus besar. Ubat-ubatan daripada halia juga dikatakan dapat
mengawal beberapa penyakit seperti demam, batuk, migrin, sakit gigi, sakit
tulang, senggugut dan sesak dada.
Halia juga bersifat karminatif, stimulant dan
pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat. Halia boleh diproses untuk pengeluaran
minyak dan hasil ekstrak. Bahan aktif dalam ekstrak halia ialah gingerols
dan
Minyak halia boleh dijadikan sebagai bahan
perisa minuman buah-buahan, makanan, kosmetik dan ubat-ubatan. Biasanya dalam
perubatan halia diambil dalam bentuk minuman halia, halia kering, air rebusan
halia atau pati halia manakala dalam masakan pula adalah dalam bentuk halia
segar, halia kering dan halia bergula.
Halia juga boleh diproses sebagai serbuk halia,
halia jeruk dan bahan perasa untuk pelbagai makanan seperti sos dan bakeri.
No comments:
Post a Comment