Pelbagai Khasiat Sayur


KHASIAT SAYUR-SAYURAN

          Terdapat pelbagai kegunaan sayur-sayuran. Antaranya:

1.     Asparagus ( Asparagus Officinalis ) :

Sayur Asparagus kaya dengan Zat Besi, Kalsium, Fosforus, Natrium, Kalium, Vitamin A, C dan Niasin. Sayur Asparagus dengan kandungan alkali yang tinggi dapat mengatasi masalah masalah kulit seperti kudis, jerawat, dll. Selain itu Asparagus juga mengandung elemen elemran -sayen lain yang sangat baik untuk Kelenjar Tiroid, Pineal, Adrenal, Jantung, Hati, Paru paru, Limpa & Pankreas.

2. Bendi :

Sayur Bendi kaya dengan Protein, Karbohidrat,
Kalsium & Serat, sangat baik untuk perkembangan otak dan radang saluran tenggorokan hidung.

3. Cendawan Butang ( Agaricus Bisporus ) :

Sayur Cendawan sering digunakan oleh manusia sebagai Herbal penambah insulin didalam darah untuk mengurangi kandungan kadar gula darah, menguatkan antibodi tubuh dan membunuh kuman kuman penyakit menular. Terdapat juga Cendawan yang beracun.

5. Kacang Buncis ( Phaseolus Vulgaris ) :

Sayur Kacang Buncis adalah sejenis Sayur Kacang yang berbuah dan sangat kaya dengan kandungan Protein, Vitamin, Enzim & Serat, Sangat cocok untuk diet, penderita penyakit kencing manis karena dapat mengurangi kadar gula darah dan tekanan darah tinggi.

6. Salad ( Lactuca Sativa ) :

Sayur Daun Salad sangat kaya dengan zat Besi, Kalsium,


Fosforus, Sodium, Potassium, Kalium, Magnasium, Zink, 


Karotin, Serat & Vitamin A, C. Sayur Daun Salad berkhasiat 


untuk menenangkan pikiran, sangat cocok untuk penderita 


Insomia dan dapat melancarkan saluran  pernafasan.

No comments:

Post a Comment